Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V Múzeu slovenskej dediny predvedú spracovanie a využitie ľanu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Na tvorivých dielňach budú pripravené aj ukážky predtkáčskych techník.

Martin 15. augusta (TASR) – So spracovaním a využitím ľanu sa môžu zoznámiť účastníci tvorivých dielní v rámci podujatia Cesta ľanového semienka, ktoré sa uskutočnia v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine od 22. augusta do 7. septembra každú stredu, štvrtok a piatok.

Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM v Martine Mileny Kiripolskej napríklad uvidia, ako sa z ľanového semienka stane niť. "Počas augusta a septembra ľuďom postupne predvedieme, ako sa ľan rosil, spracúval na trlici a šteti, ako sa priadla ľanová niť z kúdele či tkalo plátno na krosnách a hotové sa bielilo na slnku," uviedla Kiripolská.

Na tvorivých dielňach budú pripravené aj ukážky predtkáčskych techník. "Môžu si utkať koberček na stolových krosnách, vyskúšať si, aký výrobok vzniká na forme na zápästky, zhotoviť si tkanicu pomocou prstov, krosienok, špuľky či doštičky. Pripravené budú aj ukážky šitia ľanového textilu na šijacom stroji, ukážky paličkovania, vyšívania, ako aj ukážky tradičnej údržby bielizne a ukážky lisovania ľanového oleja," doplnila kultúrno-propagačná manažérka SNM.

Podujatie je realizované v rámci cezhraničného projektu Pri ceste na dedine – v rytme práce dávnych priemyselných závodov a remeselných dielní v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020. Projekt je spolufinancovaný Európskym fondom regionálneho rozvoja.