Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Mestské múzeum v Liptovskom Mikuláši má 60. výročie

Erb mesta Liptovský Mikuláš Foto: Heraldický register

„Pred naším jubilujúcim múzeom stojí zaujímavá výzva," uviedol primátor mesta.

Liptovský Mikuláš 3. júna (TASR) – Slávnostným otvorením príležitostnej výstavy pod názvom Múzeum Janka Kráľa – 60 rokov slovom a obrazom si dnes podvečer v Liptovskom Mikuláši pripomenuli jubileum založenia jedinečného mestského múzea, ktorého sídlom je historická budova prvého stoličného domu.

„Množstvo významných celoslovenských dejinných udalostí, ktoré sa odohrali v našom meste, a celé generácie svetoznámych rodákov si určite zaslúžia existenciu takejto inštitúcie. Jej hlavnou úlohou je podrobne dokumentovať a zachovávať slávne kultúrne tradície Liptovského Mikuláša,“ uviedol pre TASR primátor Ján Blcháč.

Zároveň pripomenul, že ročný príspevok na činnosť mestského múzea, ktoré má štyri stále expozície a v zbierkovom fonde uchováva viac ako 37.000 vzácnych historických predmetov, sa pohybuje na úrovni 120.000 eur. „Určite neľutujeme túto investíciu. Budúce generácie ju určite ocenia,“ zdôraznil Blcháč.

„Pred naším jubilujúcim múzeom stojí zaujímavá výzva. V roku 2006 vydaná veľká monografia o dejinách nášho mesta končí rokom 1945. Múzeum vzniklo iba o pár rokov neskôr, takže na pokračovanie tejto monografie by stačilo vytiahnuť dokumentačné materiály z jeho archívov,“ dodal liptovskomikulášsky primátor.