Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Na Palárikovu Rakovú v Čadci pozýval aj sprievod mladých divadelníkov

Ilustračná snímka Foto: Facebook Divadlo Alexandra Duchnoviča

Prehliadku ochotníkov v stredu slávnostne otvorilo súťažné divadelné predstavenie Medzibrodského kočovného divadla z Medzibrodu Jánošík.

Čadca 25. apríla (TASR) – Veselým divadelným sprievodom v centre Čadce pozývali v stredu členovia čadčianskeho Detského a mládežníckeho divadelného súboru Eva na 51. ročník národnej súťažnej prehliadky ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby Palárikova Raková.

Prehliadku ochotníkov v stredu slávnostne otvorilo súťažné divadelné predstavenie Medzibrodského kočovného divadla z Medzibrodu Jánošík podľa Jozefa v Kultúrnom dome Jána Palárika v Rakovej. Podľa riaditeľky Kysuckého kultúrneho strediska (KKS) v Čadci Silvie Petrekovej otvoreniu predchádzali spomienková slávnosť pri pamätníku a soche Jána Palárika v Rakovej a slávnostná svätá omša v kostole Narodenia Panny Márie v Rakovej.

Doplnila, že Palárikova Raková potrvá do piatku (27.4.) a je zameraná výhradne na pôvodnú slovenskú tvorbu. "Divákom ponúka takmer 20 predstavení pre všetky vekové kategórie. Výberová porota posunula do súťažnej časti prehliadky divadelný súbor Eva z Čadce či Divadelný súbor Rampa z Kysuckého Nového Mesta, a je nám cťou privítať i divadelníkov z Medzibrodu, Popradu, Strečna, Trenčína, Bratislavy a Banskej Bystrice," uviedla Petreková.

"Privítali sme aj slovenských krajanov zo srbského Kysáča, víťazov nášho partnerského festivalu DIDA Pivnica za rok 2017, s ktorým má KKS v Čadci podpísané memorandum o spolupráci. Hosťami počas slávnostného piatkového večera v Dome kultúry v Čadci budú umelci z Divadla Andreja Bagra z Nitry, ktorí k nám zavítajú s inscenáciou od Laca Keratu pod názvom Dobro," doplnila riaditeľka KKS v Čadci.

Vyhlasovateľmi a hlavnými organizátormi 51. ročníka Palárikovej Rakovej sú Žilinský samosprávny kraj, KKS v Čadci, obec Raková a mesto Čadca.