Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Päť knižníc v Žilinskom kraji vlani zaregistrovalo 31.645 čitateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Knižnice v minulom roku najviac navštevovali dospelí čitatelia, ktorí si požičali až 1,1 milióna publikácií.

Žilina 8. februára (TASR) – Päť knižníc v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) zaregistrovalo minulý rok 31.645 čitateľov, ktorí si vypožičali 1.934.301 kníh, časopisov a iných špeciálnych dokumentov.

"Naše knižnice majú významné miesto vo všetkých regiónoch Žilinského kraja a nesmierne ma teší, že každým rokom čísla návštevnosti rastú. Okrem tradičných služieb sa tiež snažíme ísť s dobou. Preto ponúkame aj online služby, ktoré v minulom roku využilo viac ako pol milióna užívateľov," informoval predseda ŽSK Juraj Blanár s tým, že online sa dá nahliadnuť do katalógov, rezervovať si dokumenty alebo predĺžiť výpožičky.

Knižnice v minulom roku najviac navštevovali dospelí čitatelia, ktorí si požičali až 1,1 milióna publikácií. "Veľmi obľúbené sú tiež naše biblioboxy, do ktorých môžu návštevníci vrátiť knihy i v dobe, keď sú knižnice zatvorené. Je to výborná služba najmä pre pracujúcich, ktorí nestihnú prísť, ale rovnako pre študentov, ktorým to možno nedovoľuje rozvrh hodín. Takýmto spôsobom sa vlani vrátilo 29.683 kníh," uviedla riaditeľka odboru kultúry Úradu ŽSK Miroslava Ševčíková-Šumská.

Predseda ŽSK podotkol, že samosprávny kraj sa aj takto snaží priblížiť čitateľom a ich potrebám. "Neustále vychádzajú nové diela regionálnych, celoslovensky známych, ale i zahraničných autorov, preto každoročne obnovujeme knižničný fond. Len v minulom roku sme zakúpili takmer 10.000 nových publikácií. Verím, že čitatelia tak vždy nájdu to, čo potrebujú," dodal Blanár.

Regionálne knižnice počas minulého roka zorganizovali viac ako 3600 podujatí. "Zamerali sa predovšetkým na žiakov základných a stredných škôl, ktorým vysvetlili, ako čo najlepšie využívať služby knižníc, ako rýchlo vyhľadávať v online katalógu, ako správne citovať autorov a ich diela," vysvetlila Ševčíková-Šumská.

Pre seniorov budú podľa hovorkyne ŽSK Lenky Zátekovej aj v tomto roku pokračovať počítačové kurzy alebo populárne tréningy pamäti a milovníci literatúry si opäť vychutnajú zaujímavé besedy so spisovateľmi, ilustrátormi, historikmi, cestovateľmi a inými známymi osobnosťami.

ŽSK má v pôsobnosti päť regionálnych knižníc - Krajskú knižnicu v Žiline, Kysuckú knižnicu v Čadci, Liptovskú knižnicu v Liptovskom Mikuláši, Oravskú knižnicu v Dolnom Kubíne a Turčiansku knižnicu v Martine.