Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Po úniku neznámej látky do Kysuce uhynulo asi pol tony rýb

Na snímke rybár z MO SRZ Turzovka počas výlovu uhynutých rýb v rieke Kysuca v obci Podvysoká pri Čadci. Rieka Kysuca v Podvysokej bola znečistená neznámou látkou. V Podvysokej dňa 13. apríla 2018. Foto: TASR Erika Ďurčová

Hasiči po príchode na miesto znečistenia natiahli norné steny a uniknutú neznámu látku posypali sorpčnou látkou. Udalosťou sa už zaoberá aj inšpekcia životného prostredia.

Podvysoká 13. apríla (TASR) – Približne dvojkilometrový úsek rieky Kysuca v obci Podvysoká v okrese Čadca v piatok znečistil únik neznámej látky, čo zapríčinilo masový úhyn rýb. Hospodár Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Turzovka Martin Bohačik odhadol, že ide o asi 500 kilogramov dospelých rýb ako podustva, pstruh, jalec či mrena. Znečistenie však usmrtilo aj ďalšie druhy rýb európskeho významu - čerebľu, slíža či hrúzika, ktoré majú podľa hospodára nevyčísliteľnú hodnotu.



Takéto rozsiahle znečistenie na rieke Kysuca si Bohačik nepamätá. „Bolo tu pár drobných úhynov na menších riečkach. Keď ešte nebola dokončená kanalizácia na Kysuciach, tak sa stalo, že unikli nejaké splašky, ale nebolo to v takom rozsahu ako teraz,“ uviedol.

Podľa hospodára si vinník nedokáže predstaviť, akú škodu spôsobil. „Nejedná sa tu len o ryby, ale aj o ostatné vodné živočíchy ako bentos či planktón, ktorý sa vo vode nachádza, a je potravou. Ďalší úhyn sa môže prejaviť pokojne aj za tri alebo štyri dni. Toto je úsek rieky, ktorý je rybármi vyhľadávaný a hlavne je to jedno z najväčších neresísk podustiev na Kysuci,“ zdôraznil.

Masový úhyn vodných živočíchov je podľa neho vážny aj z hľadiska opätovnej výsadby rýb, pretože tá je dnes už prakticky nemožná. „Dá sa povedať, že žiadne rybárske stredisko na Slovensku sa nezaoberá priamo chovom týchto rýb, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou či už Kysuce alebo iných riek,“ upozornil Bohačik.

Hasiči po príchode na miesto znečistenia natiahli norné steny a uniknutú neznámu látku posypali sorpčnou látkou. Udalosťou sa už zaoberá aj inšpekcia životného prostredia. Veliteľ zásahu hasičov Rastislav Fatura uviedol, že v čase ich príchodu boli uhynuté ryby roztrúsené po celej ploche zamoreného toku. "Zdroj úniku však zatiaľ ešte nie je identifikovaný,“ dodal.

Riaditeľ obvodného oddelenia polície v Turzovke Jaroslav Paľuch informoval, že v predmetnej udalosti policajný zbor vykonáva vyšetrovanie vo veci podozrenia zo spáchania prečinu ohrozovania vôd a ovzdušia. Pre krátkosť času vyšetrovania sa však k záležitosti nechcel ďalej vyjadrovať.