Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Poltonová socha Jánošíka bude strážiť historické centrum

Ilustračné foto Foto: Wikipedia

Dva metre vysokú sochu plánuje radnica inštalovať až po splnení všetkých náležitostí platnej legislatívy, preto zamestnanci mesta v týchto dňoch vybavujú potrebné povolenia.

Liptovský Mikuláš 15. septembra (TASR) - Približne poltonová železobetónová socha Jánošíka oživí ešte v tomto roku priestor pod arkádami mestského Múzea Janka Kráľa (MJK) v Liptovskom Mikuláši. Nová atrakcia má znázorňovať spätosť najznámejšieho slovenského zbojníka s metropolou Liptova.

"Jednou z nosných tém nášho múzea, ktorá je žiadaná návštevníckou verejnosťou, je súdny proces s Jurajom Jánošíkom. Dennodenná prevádzka i upozornenia mnohých návštevníkov potvrdzujú, že pred budovou nášho múzea citeľne chýba niečo, čo by pripomínalo túto tému a prirodzene pozývalo ľudí na návštevu hlavnej expozície múzea. A práve takýmto spôsobom im vyjdeme v ústrety," vysvetlil riaditeľ MJK Jaroslav Hric.

Dva metre vysokú sochu plánuje radnica inštalovať až po splnení všetkých náležitostí platnej legislatívy, preto zamestnanci mesta v týchto dňoch vybavujú potrebné povolenia. Vzhľadom na použitý materiál socha odolá nástrahám počasia a historické centrum Liptovského Mikuláša bude zdobiť počas celého roka. Pri diele osadí magistrát aj informačnú tabuľku. Doposiaľ bola socha dočasne umiestnená v záhrade múzea.

"Pojem Jánošík je známy nielen Slovákom, ale aj zahraničným turistom. Jeho socha pripomenie nielen návštevníkom, ale aj našim obyvateľom, že sa nachádzajú v meste, ktorého históriou prešla aj táto slovenská legenda. Môžu si pri nej urobiť na pamiatku fotografiu a získajú základné informácie o tejto známej slovenskej osobnosti," uviedol primátor Ján Blcháč.