Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

BUĎTE OPATRNÍ: Hrozia pády lavín

ilustračná snímka Foto: screenshot Le Dauphiné Libéré

Za poslednú periódu sneženia pripadlo do 30 centimetrov nového snehu, ktorý je len mierne spevnený.

Liptovský Hrádok 22. novembra (TASR) - Vo Vysokých a Západných Tatrách už niekoľko dní pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Za poslednú periódu sneženia pripadlo do 30 centimetrov nového snehu, ktorý je len mierne spevnený. Podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) však s prichádzajúcim oteplením stúpa nebezpečenstvo lavínových zosuvov.

Uvoľnenie lavín je možné na vyššie položených strmých svahoch od 1500 metrov nad morom hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. „V pohoriach Veľkej a Malej Fatry či Nízkych Tatrách hrozí len malé lavínové nebezpečenstvo,“ ozrejmil Sedlák.

Ako doplnil, za teplým frontom bude do horských oblastí od juhozápadu prúdiť teplý vzduch. V stredu ráno bolo na horách zamračené a hmlisto, teploty vzduchu sa pohybovali okolo nuly. „Najviac snežilo vo Vysokých a Západných Tatrách, a to najmä na západných, náveterne orientovaných lokalitách. Sneh je na väčšine miest prachový a previevaný vetrom, pričom je nerovnomerne rozmiestený,“ uzavrel Sedlák.