Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Rekonštrukcia hlavnej križovatky v Dolnom Kubíne finišuje

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Stavebné práce zahŕňajú okrem rekonštrukcie križovatky aj vytvorenie nástupných plôch a zálivu pre autobus tak, aby mohol zastaviť mimo cesty.

Dolný Kubín 12. novembra (TASR) – Jedna z najväčších investičných akcií dolnokubínskej samosprávy pre tento rok – rekonštrukcia a reorganizácia hlavnej križovatky pred školou na Komenského ulici v mestskej časti Kňažia, v týchto dňoch finišuje. Z mestskej pokladnice sa na práce použije 147.000 eur. TASR o tom v pondelok informoval dolnokubínsky hovorca Martin Buzna.

Hlavným cieľom úprav je zvýšenie bezpečnosti. "Ide o najvyťaženejšiu križovatku v tejto mestskej časti," uviedol hovorca.

Stavebné práce zahŕňajú okrem rekonštrukcie križovatky aj vytvorenie nástupných plôch a zálivu pre autobus tak, aby mohol zastaviť mimo cesty. Taktiež vybudovanie obojstranných nástupných ostrovčekov, aby boli vyvýšené a chránili obyvateľov pred dopravou. V lokalite okrem toho osadili bezpečnostné zábradlie. Celý priestor vydláždia a vznikne priestor, v ktorom sa môžu žiaci zhromažďovať a čakať na prichádzajúci autobus.

Súčasťou stavby je aj nový chodník, ktorý odvedie cestujúcich a obyvateľov na Mládežnícku ulicu. "Tento chodník odčlení aj priestor pre nové parkovisko, ktoré bude slúžiť pre 19 motorových vozidiel. Keďže v súčasnom období Kňažia nedisponuje toľkými parkovacími plochami, autá často stoja na Mládežníckej ulici," priblížil vedúci odboru dopravy na dolnokubínskom mestskom úrade Miroslav Kosmeľ s tým, že z tohto dôvodu čiastočne blokujú premávku aj na Komenského ulici.

Vytvorením nových odstavných plôch si mesto sľubuje zlepšenie priechodnosti ciest pre letnú a zimnú údržbu, ale aj samotnej bezpečnosti. "Predovšetkým nám ide o bezpečnosť chodcov, obyvateľov mestskej časti a v neposlednom rade žiakov, ktorí tadiaľto prechádzajú. To bol dôvod, prečo sme sa rozhodli preorganizovať križovatku aj priestranstvo pred školou," vysvetlil dolnokubínsky primátor Roman Matejov.

Parkovisko bude mať tri dažďové vpuste, ktoré doplnia o lapače ropných látok. "Vymeníme aj živičný povrch, pretože ten pôvodný bol značne poškodený. Bodová oprava by nebola finančne efektívna," dodal Kosmeľ. Priestranstvo doplnia aj dva nové priechody pre chodcov, ktoré budú osvetlené špeciálnymi svietidlami.