Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Ročné náklady mesta Žilina na údržbu zelene sú zhruba 130.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Žilina 31. mája (TASR) – Mesto Žilina sa stará o jeden mestský park – Park Ľudovíta Štúra, sedem menších parkov v rôznych mestských častiach a zeleň obytných súborov, ktorých rozloha je spolu 118 hektárov (ha). TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Ročné náklady mesta predstavujú podľa neho zhruba 130.000 eur. "Sumu je však ťažké a hlavne časovo náročné presne vyčísliť, pretože v parkoch sa zeleň udržiava intenzívnejšie. Kosenie sa uskutočňuje dvanásťkrát ročne, sadia sa kvety, čiže je častejšie odburiňovanie, výsadba cibuľovín na jeseň a podobne," uviedol Čorba.

Pripomenul, že v minulom roku bol dokončený a rozšírený Sad na Studničkách, ktorý sa nachádza v centre Žiliny pod budovou mestského úradu. "Rozšíril sa o pozemok bývalého vodného zdroja Studničky. Mesto Žilina sa dohodlo s vlastníkom pozemku – so spoločnosťou Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a. s., na pripojení pozemku k existujúcemu parku a jeho premene na verejnú mestskú zeleň. Plocha parku sa tým zväčšila zo 4200 metrov štvorcových (m2) na približne 10.100 m2. V rozšírenom sade je vytvorená nová sieť chodníkov a centrálna spevnená plocha s vodným prvkom. Celkovo bolo vysadených 74 stromov, 865 kríkov a 1271 trvaliek," dodal hovorca mesta Žilina.

Doplnil, že obľúbenou mestskou zónou oddychu je aj Lesopark Chrasť, ktorý sa rozprestiera na ploche 2700 hektárov a poskytuje návštevníkom rôzne možnosti športového vyžitia - beh, beh na lyžiach, cyklistiku, nordic walking, lanový park. V roku 2010 tu otvorili náučnú interaktívnu trasu "Spoznaj seba, spoznaj les" - náučný chodník pre deti i dospelých, ktorý je venovaný téme lesa, prírody a života v nej.

Tvorbu zelene môžu obyvatelia podľa Čorbu ovplyvniť podnetmi, žiadosťami alebo prísť osobne či zavolať na Mestský úrad v Žiline. "Môžu chodiť na stretnutia s poslancami a sledovať tlač, kde sa dozvedia, akým spôsobom sa môžu zapájať. Mesto organizovalo napríklad stretnutie s verejnosťou ohľadom projektu Parku Ľudovíta Štúra, na ktoré prišlo asi desať obyvateľov," podotkol Čorba.