Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Sezónu na hrade Strečno otvoril tradičný výstrel z dela

Na hrade Strečno, ktorý patrí Považskému múzeu Žilina začala prvého mája sezóna. Návštevníci hradu mohli vidieť výstavy, program skupín, ľudových výrobcov a už tradične strieľanie z dela. Na snímke delostrelci z Martina v akcii. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Súčasťou otvorenia je sprístupnenie výstavy Luxus 17. – 19. storočia zo zbierok Múzea Beskyd z Frýdku-Místku, ktoré je partnerskou organizáciou PM v Žiline.

Strečno 1. mája (TASR) – Tradičným výstrelom z dela dnes otvorili Strečnianski hradní delostrelci pod vedením kaprála Čara sezónu na hrade Strečno. Prvýkrát sa otvárací program konal aj v novo otvorenej stredovekej dedine Paseka v podhradí.

V drevenej dedine Paseka je podľa správkyne hradu Strečno Kataríny Repáňovej popoludní naplánované vystúpenie poľského partnera z obce Ślemień – Ślemieńky, hudobnej skupiny Wasted Strings a Blue Time. „Je to externá expozícia hradu Strečno, kde ponúkame výklad s lektorom alebo môžu návštevníci absolvovať prehliadku aj sami. Máme tam oddychovú zónu, preliezačky pre deti, aby tu mohli relaxovať celé rodiny,“ povedala Repáňová.

Marketingová pracovníčka Považského múzea (PM) v Žiline Michaela Koláriková doplnila, že maškrtné jazýčky si prídu na svoje pri ochutnávke stredovekej kuchyne v podaní cechu Terra de Selinan. „Prierez dejinami hradu priblíži v divadelnom predstavení správca hradu a navštíviť nás príde aj samotná Žofia Bosniaková. V príbehu sa dozvieme, prečo bola a stále je obľúbená medzi ľuďmi. Hlavné nádvorie je plné jarmočníkov a deti sa môžu vyšantiť na detskom kolotoči. Sú tu takisto remeselníci, ktorí ponúkajú vlastnoručné výrobky,“ uviedla Koláriková.

Fotogaléria: Sezónu na hrade Strečno otvoril tradičný výstrel z dela


Výstava Luxus 17. – 19. storočia

Na hrade Strečno, ktorý patrí Považskému múzeu Žilina začala prvého mája sezóna. Návštevníci hradu mohli vidieť výstavy, program skupín, ľudových výrobcov a už tradične strieľanie z dela. Na snímke delostrelci z Martina v akcii.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Správkyňa hradu pripomenula, že súčasťou otvorenia je sprístupnenie výstavy Luxus 17. – 19. storočia zo zbierok Múzea Beskyd z Frýdku-Místku, ktoré je partnerskou organizáciou PM v Žiline. „V južnom paláci predstavujeme vďaka cezhraničnej spolupráci Slovensko – Česko luxusné predmety, ktoré používala šľachta alebo zámožnejší ľudia v nie celkom bežnom živote. Sú tam napríklad krásny hodvábny vejár, cylinder, vychádzková palička či krásne hodinky,“ dodala Repáňová.

Stredoveký hrad Strečno, ktorý začali budovať už v 11. storočí, je známy najmä vďaka Žofii Bosniakovej a Fraňovi Vešelénimu, ktorí boli jeho najznámejšími majiteľmi. „V hradnej kaplnke sme umiestnili kópiu Žofie Bosniakovej akademického maliara Stanislava Lajdu a návštevníci majú možnosť vidieť ju v krypte, v ktorej bola pôvodne pochovaná. A je tam akoby ju boli pochovali včera. Lajda ju totiž vytvoril podľa historického popisu,“ uzatvorila správkyňa hradu Strečno.