Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Strážcovia NP Veľká Fatra kontrolujú výskyt hlucháňa hôrneho

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Správa NP Veľká Fatra zdôraznila, že peší pohyb a skialpinizmus v týchto lokalitách pôsobí neúmerne rušivo.

Martin 1. marca (TASR) - Strážcovia Správy Národného parku (NP) Veľká Fatra kontrolujú v tomto období posledné enklávy výskytu hlucháňa hôrneho. Ide o územia národných prírodných rezervácií, kde platí piaty, najvyšší stupeň územnej ochrany prírody krajiny a pohyb mimo vyznačených turistických chodníkov je tu zákonom zakázaný. Správa NP Veľká Fatra o tom informovala na svojom webe.

Zdôraznila, že peší pohyb a skialpinizmus v týchto lokalitách pôsobí neúmerne rušivo. "Jedincom spôsobuje nadmerný stres, výrazne ovplyvňuje ich denné cykly a narúša prirodzené správanie v čase toku. Má tak negatívny dopad na schopnosť ich rozmnožovania, následkom čoho má početnosť v rámci Slovenska neustále klesajúci charakter," skonštatovala.

Správa NP Veľká Fatra vyzvala návštevníkov, aby striktne dodržiavali ustanovenia zákona o ochrane prírody a krajiny a ustanovenia Vyhlášky Krajského úradu životného prostredia v Žiline o Návštevnom poriadku NP Veľká Fatra. "Pohybovali sa a aj skialpinizmus vykonávali výlučne po vyznačených turistických chodníkoch a v skialpinistickom areáli," uviedla.

Upozornila, že kontroly budú aj počas víkendových dní. "Pri zistení priestupku môže strážca uložiť pokutu v blokovom konaní až do výšky 300 eur," dodala.