Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Študenti sa v Námestove učili, ako sa profesionálne starať o pivo

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Správny spôsob ukázali budúcim pracovníkom v gastro priemysle pivní majstri z akadémie Cervesario. Vzdelávanie budúcich profesionálov v gastronómii je podľa nich kľúčom k zlepšovaniu kvality služieb.

Námestovo 2. februára (TASR) - Aj žiaci Hotelovej akadémie na Súkromnej spojenej škole EDUCO v Námestove sa vedia profesionálne postarať o pivo. Správny spôsob ukázali budúcim pracovníkom v gastro priemysle priamo pivní majstri z akadémie Cervesario. Vzdelávanie budúcich profesionálov v gastronómii je totiž podľa nich kľúčom k zlepšovaniu celkovej kvality služieb v reštauráciách a pohostinstvách.

"Vzdelávacie aktivity zo strany odborníkov vítame, pretože vedia žiakov nielen veľa naučiť, ale aj motivovať k láske, k práci v oblasti gastronómie. Súčasne prinášajú aktuálne poznatky daného odboru, ktoré naši žiaci môžu ďalej využívať vo svojej praxi. Bolo by dobré, ak by si tieto novonadobudnuté poznatky mohli aj preveriť v reálnej praxi, napríklad formou odborných súťaží a odhaliť tak svoje nedostatky z danej problematiky ešte predtým, ako sa zaradia do reálnej praxe," skonštatoval riaditeľ školy Karol Kanovský.

Cieľom pivných majstrov je vzdelávať budúcich pracovníkov gastrosektora tak, aby ovládali pivnú teóriu, akú si starostlivosť o pivo vyžaduje a aby vedeli, ako ho správne načapovať. "Pivo sa má k zákazníkovi dostať v takej kondícii, v akej opúšťa brány pivovaru. Takýmto spôsobom sa usilujeme o zvyšovanie povedomia o pive ako nízko alkoholickom nápoji vyrábanom z prírodných surovín a tiež o rozvoj pivnej kultúry na Slovensku," uviedol školiteľ Janko Píry.

Pivná akadémia Cervesario je špeciálny vzdelávací program Pivovarov Topvar určený plnoletým študentom odborov barman, čašník, servírka a hostinský. Štvorhodinové školenia pozostávajú z praktickej a teoretickej časti, z ktorej v závere študenti absolvujú test a získajú certifikát. Od roku 2011 sa uskutočnilo už 162 školení, na ktorých sa zúčastnilo 5244 študentov.