Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Víkendová doprava: Obmedzenia na cestách, poľadovica a hmla

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Polícia upozorňuje na dopravné obmedzenia v okrese Žilina. Cestu popod hrad Strečno však neuzavrú. Vlaky medzi Kraľovanmi a Párnicou zas nebudú pre lavíny premávať.

Bratislava 4. februára (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na tento víkend výstrahu prvého stupňa takmer pre celé Slovensko pred hmlou a poľadovicou. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Výstraha platí od 12.00 h až do nedele (5. 2.) do 12.00 h. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia...). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňujú meteorológovia.

Rovnako varujú pred hmlou s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádzajú.

Meteorologické výstrahy na 5.2.2017 - Nedeľa
Foto: shmu.sk


Slovenská správa ciest informuje o tom, že momentálne sú všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý.

Vodiči musia byť obozretní



Šoféri musia byť i v najbližších hodinách pripravení na to, že dokonalý výhľad na cestu mať nebudú. Slovenská správa ciest (SSC) upozorňuje, že v niektorých lokalitách je v dôsledku hmly viditeľnosť znížená na 50 metrov.

Cestári na svojom webe www.zjazdnost.sk spresňujú, že takéto úseky sú v lokalitách Holčíkovce, Švábska stráň a Banská Štiavnica. "Na ostatnom území časti západného, severného a východného Slovenska hmla znižuje dohľadnosť na 100 až 200 metrov," uviedla SSC na webovej stránke.

Výstrahu pred hmlou prvého stupňa vydal aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Platí pre celé územie krajiny, do nedeľňajšej (5. 2.) 12.00h.

Šoféri si musia dať pozor aj na poľadovicu. Výstraha SHMÚ pred jej tvorbou na cestách platí od dnešnej 18.00 h do zajtrajšieho poludnia. Netýka sa Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho a časti Košického kraja.

Cestu popod hrad Strečno neuzavrú



Polícia upozorňuje na dnešné dopravné obmedzenia na cestách I/18 a I/60 v okrese Žilina od 8. do 10. hodiny súvisiace s opravou výtlkov. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová.

Na ilustračnej snímke zasnežená a zľadovatená cesta pod hradom Strečno.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Doplnila, že na ceste I/18 budú opravovať výtlky v úseku od čerpacej stanice Slovnaft Šibenice po bývalý motorest Šibenice v smere zo Žiliny do Martina. Na ceste I/60 v úseku od hypermarketu Tesco (za zjazdnou rampou na Terchovú) po celej Ľavobrežnej ulici v smere do Budatína v pravom jazdnom pruhu, uviedla krajská policajná hovorkyňa.

"Cestná premávka bude usmernená dočasným dopravným značením a regulovčíkmi zhotoviteľa do voľného jazdného pruhu," dodala Balogová.

Cesta I/18 popod hrad Strečno, ktorá spája Žilinu s Martinom, bude počas nastávajúceho víkendu (4.-5.2.) prejazdná bez obmedzení. TASR o tom informoval prednosta Okresného úradu v Žiline Michal Lavrík.

"Úplná uzávera cesty I/18 v strečnianskej úžine sa neuskutoční z dôvodu nevhodného počasia na vykonávanie sanačných prác podľa schváleného projektu," doplnil Lavrík.

Sanačné práce na skalnom brale realizuje firma ARCADIS CZ, a. s., organizačná zložka Slovensko, ktorá vyhrala verejné obstarávanie a podpísala zmluvu s Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR.

Víťazná spoločnosť splnila všetky výberové kritériá a ponúkla najnižšiu cenu 867.702 eur s DPH. Podľa zmluvy zabezpečí vykonanie nevyhnutných protihavarijných opatrení. Víťazná spoločnosť rozdelila práce na tri etapy s termínom ukončenia do 31. mája, informovala TASR Erika Rusnáková z odboru komunikácie MŽP SR.

Vlaky medzi Kraľovanmi a Párnicou nebudú pre lavíny premávať celý víkend



Železničná doprava medzi Kraľovanmi a Párnicou bude pre opätovné padanie snehových lavín na trať úplne zastavená aj počas víkendu (4.-5.2.). TASR o tom informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

"Rozhodnutie o úplnom zastavení dopravy je preventívne, aby nedošlo k ohrozeniu prechádzajúcich vlakov, cestujúcich, ale aj samotných železničiarov," upozornila. Zamestnanci ŽSR priebežne odstraňujú masy snehu za pomoci bagra a koľajového pluhu, padanie lavín však pokračuje. Zabezpečiť náhradnú autobusovú dopravu je možné len v prípade, že v danom úseku nie je ochromená cestná doprava. Lavíny totiž viackrát spadli aj na vozovku pri trati.

Ako Pavliková ďalej uviedla, železničiari bojujú s padajúcimi lavínami a haldami snehu už od stredy (1.2.). "Vždy po krátkom čase po vyčistení trate na ňu padajú ďalšie lavíny. V ťažkom teréne, za zlej viditeľnosti a v noci, sú tieto práce nebezpečné," skonštatovala hovorkyňa ŽSR.

Situácia s padajúcimi lavínami medzi Kraľovanmi a Párnicou sa od januára opakuje už po druhý raz, teraz však v oveľa väčšom rozsahu, keďže sa výrazne oteplilo. "Trať vedie v danom úseku zložitým terénom, miestami bezprostredne pod strmým svahom," dodala.