Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Nedostupné a odľahlé miesta týždeň monitorovali policajti na koňoch

V Terchovej začala robiť poriadok polícia na koňoch. Náročné terény a ťažko dostupné osady si vyžiadali takýto spôsob ochrany majetkov a občanov v osadách a v lyžiarskom stredisku vo Vrátnej doline. Na snímke polícia na koňoch 6. marca 2014. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V zimnom období, ak nie sú žiadne podujatia, kone potrebujú pravidelne cvičiť.

Terchová 6. marca (TASR) – V chatových oblastiach a na ťažko dostupných miestach v katastri Terchovej dozerali tento týždeň na poriadok dvaja policajti jazdnej polície Prezídia Policajného zboru (PZ) s koňmi Barónom a Verdim. Na výpomoc ich podľa riaditeľa Obvodného oddelenia PZ Terchová Petra Hada zavolali pre zvýšený počet návštevníkov a áut v lyžiarskej sezóne.

V Terchovej je podľa neho v tomto čase ubytovaných viacej návštevníkov, chaty sú plné a častejšie dochádza k vlámaniam a odcudzeniu motorových vozidiel. "Aby sme tomu zamedzili, požiadali sme Prezídium PZ o vyslanie dvojčlennej hliadky a dvoch služobných koní. Je to hlavne z dôvodu, že chaty na vyšších miestach sú často nedostupné pre motorové vozidlá. Hliadkovanie peši by bolo zdĺhavé. Hliadka by bola preč päť – šesť hodín a neobišla by celý priestor. Na služobných koňoch dokáže prejsť väčší priestor," povedal riaditeľ terchovského Obvodného oddelenia PZ.

Najstarším koňom jazdnej polície je 23-ročný Barón, s ktorým prišiel do Terchovej referent oddelenia Jazdnej polície Prezídia PZ SR Henrich Richter. "Terény sú tu dosť náročné. Ale myslím si, že práve pre toto jazdná polícia vznikla. Aby slúžila v oblastiach, ako je okolie Terchovej, Vrátna dolina. Pohybovali sme sa napríklad pod Rozsutcom a v blízkych chatových oblastiach a myslím, že by sa tam s autom žiadny policajt nedostal. Ľudia to tiež kvitovali. Videli tam napríklad jazdnú políciu prvýkrát v živote a boli milo prekvapení, že aj takéto niečo existuje. Myslím si, že to pôsobí ako represia aj prevencia," skonštatoval Richter.



Kone potrebujú pravidelne cvičiť

V Terchovej začala robiť poriadok polícia na koňoch. Náročné terény a ťažko dostupné osady si vyžiadali takýto spôsob ochrany majetkov a občanov v osadách a v lyžiarskom stredisku vo Vrátnej doline. Na snímke polícia na koňoch 6. marca 2014.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Pripomenul, že s koňmi zabezpečujú rôzne demonštrácie, hudobné festivaly, kultúrno-spoločenské a športové podujatia. "Keď nie sú tieto podujatia, vykonávame rôzne ukážky činnosti jazdnej polície ako prezentácie v školách. V zimnom období, ak nie sú žiadne podujatia, kone potrebujú pravidelne cvičiť, lebo časom na tie veci zabúdajú. Takže ich musíme zvykať na rôzne rušivé predmety, ako sú dymovnice, svetlice, streľba, vlajky, s ktorými sa stretávajú počas výkonu služby," uviedol Richter.

S najmladším koňom jazdnej polície, 5,5-ročným Verdim, hliadkoval v Terchovej Peter Vavrek. "Policajný kôň musí mať pri výbere veľmi dobrú povahu a musí byť zdravý, inak musí ísť hneď preč. Povaha znamená, že zvláda rôzne rušivé elementy, je na ne zvyknutý. Musí to mať v sebe, lebo ak nie, tak to zistíme do troch mesiacov. Ak nie je kôň vhodný, treba ho dať preč. Kôň je zbraň. Nie ako pes, že keď sa zľakne, utečie za psovoda a nič sa nedeje. Kôň, keď sa splaší, najhoršie je, keď vbehne medzi slušných ľudí. Je to naša hanba, preto sa snažíme vybrať najlepšie kone," dodal Vavrek.