Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

V Liptovskom Hrádku motivujú žiakov nápisy na dverách

Žiaci si dnes do lavíc nesadli. Na snímke prázdna učebňa na ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Motto je rôzne graficky spracované a pozornosť študentov púta ihneď pri vstupe do každej triedy.

Liptovský Hrádok 6. februára (TASR) - Učitelia Strednej odbornej školy elektrotechnickej (SOŠE) v Liptovskom Hrádku bojujú s neželaným správaním sa žiakov podprahovou reklamou. Dvere každej učebne zdobí heslo "Normálne je učiť sa, normálne je slušne sa správať". Motto je rôzne graficky spracované a pozornosť študentov púta ihneď pri vstupe do každej triedy.

"Nápisy sme umiestňovali na začiatku minulého školského roka. V jeho závere som mohol skonštatovať, že na našej škole sa znížil počet udelených výchovných opatrení na úrovni neslušného správania o 50 percent. Myslím si, že sme študentom vsugerovali, že nie je hanba pripravovať sa na vyučovanie doma a je pre všetkých užitočné správať sa kultivovane," povedal pre TASR riaditeľ liptovskohrádockej SOŠE Milan Daniš.

Tento úmysel nadväzuje na predchádzajúce snahy vyučujúcich vytvoriť v priestoroch školy zónu bez vulgarizmov. Upozorňuje na ňu tabuľka umiestnená na chodbe. "Keď niekto povie nejaký vulgarizmus, žiaci sa sami navzájom upozornia, že v tejto zóne sa nesmie neslušne rozprávať. Čiastočne to myslia žartom, ale to, že vôbec venujú tomu pozornosť je pre mňa signálom, že to nie je úplne zbytočné. Záleží na tom, na aké slová, na aké nápisy sa ľudia pozerajú, mení to ich vnímanie. Pretože slovo má veľkú moc," skonštatovala učiteľka odborných predmetov Eva Zahradníková.

Študentka SOŠE v Liptovskom Hrádku Simona Michalíková potvrdila, že spoločne so svojimi spolužiakmi sa snaží pridŕžať hesla na dverách učební. "Človek aj keď nechce, tak si to na dverách všimne a postupne to začne dodržiavať. Často sa žiaci na tom zasmejú, ale ja to vnímam pozitívne," uviedla.