Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

V lokalite Brabírka sprístupnia novú turistickú rozhľadňu

Rozhľadňa na Brabírke. Foto: Tomáš Pňaček

Nová turistická atrakcia sa bude týčiť v nadmorskej výške 945 metrov a jej návštevníkom sa naskytnú jedinečné výhľady na všetky dominanty Oravy.

Lokca 27. decembra (TASR) – Skupina mladých nadšencov zo združenia Beskydy bez hraníc, o. z., začala v tomto roku s výstavbou takmer 15 metrov vysokej rozhľadne situovanej neďaleko oravskej obce Lokca v lokalite Brabírka. Nová turistická atrakcia sa bude týčiť v nadmorskej výške 945 metrov a jej návštevníkom sa naskytnú jedinečné výhľady na všetky dominanty Oravy, od Babej hory na severe cez Roháče s Vysokými Tatrami na juhovýchode až po Malú Fatru na juhozápade.

Iniciatíva má napomôcť turistickému ruchu v regióne. „Od jari do jesene na pripravených betónových základoch postupne vyrástlo prvé murované nadzemné podlažie, nad ktoré boli následne ukotvené štyri hlavné zvislé hranoly ako nosný základ drevenej konštrukcie pre druhé a tretie nadzemné podlažie,“ vysvetlil Miroslav Benian z Beskydy bez hraníc, o.z.

Počas niekoľkých ďalších týždňov na nadzemnom podlaží vyrástla drevená konštrukcia veže týčiacej sa nad Brabírkou. „Všetky drevené prvky sme ošetrili kvalitným základným náterom proti škodcom a hnedým vrchným vysoko odolným ochranným náterom,“ spresnil Benian a doplnil, že táto konštrukcia zo smrekového dreva bola v ďalšej fáze prekrytá krovom, na ktorý nabili alpský šindeľ z červeného smreku.

Koncom septembra členovia združenia vztýčili nad rozhľadňou dvojmetrový dvojkríž. „Pred zimou sme ešte stihli ponabíjať drevené podlahy na všetkých troch poschodiach a stavbu uložiť na zimný spánok,“ ozrejmil Benian. Podľa neho sa však vo výstavbe a dokončovaní rozhľadne bude opäť pokračovať ihneď, ako to dovolia poveternostné a terénne podmienky. „Ak všetko pôjde podľa plánu, tak na jeseň budúceho roku už bude rozhľadňa plne sprístupnená pre všetkých návštevníkov,“ uzavrel.