Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Univerzitnej nemocnici Martin otvorili Centrum robotickej chirurgie

Na snímke nové pracovisko Centra robotickej chirurgie Univerzitnej nemocnice (UNM) v Martine v stredu 6. marca 2024. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Nemocnica využíva systém Da Vinci najnovšej generácie Xi, ktorý umožňuje veľmi presné a detailné operovanie

Martin 6. marca (TASR) - V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) otvorili v stredu Centrum robotickej chirurgie. Podľa prednostu Kliniky hrudníkovej chirurgie Antona Dziana zapája UNM ako prvá nemocnica na Slovensku do programu robotických operácií hrudníkovú chirurgiu.

Doplnil, že nemocnica využíva systém Da Vinci najnovšej generácie Xi, ktorý umožňuje veľmi presné a detailné operovanie pokročilých chirurgických výkonov v hrudníku. "Ide o miniinvazívny prístup, ktorý si vyžaduje tréning. Obrovskou výhodou je, že robotika poskytuje operatérovi excelentný pohľad na operačné pole v 3D HD obraze s niekoľkonásobným zväčšením. Chirurg má k dispozícii veľké množstvo detailov. Robotické inštrumenty umožňujú precízne pohyby, ktoré imitujú pohyby ľudskej ruky," priblížil.
Na snímke ukážka práce najmodernejšej generácie robotického systému Da Vinci Xi na novom pracovisku Centra robotickej chirurgie Univerzitnej nemocnice (UNM) v Martine v stredu 6. marca 2024.
Foto: TASR - Daniel Stehlík

Podotkol, že robotika chirurga nenahrádza, ale zdokonaľuje jeho prácu a poskytuje mu detailný, priam mikroskopický pohľad na operačné pole. "Robotický systém v rámci UNM aktuálne okrem hrudníkovej chirurgie využíva aj všeobecná a brušná chirurgia, urológia a gynekológia. Nemocnica plánuje do robotiky časom zapojiť aj ďalšie pracoviská," dodala Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie UNM.

Robotický systém Da Vinci Xi nemocnica používa vďaka spolupráci s Jesseniovou lekárskou fakultou (JLF) Univerzity Komenského (UK) v Martine, ktorá ho získala z Európskych štrukturálnych a investičných fondov. "Som hrdý na JLF, ktorá je v mnohých veciach vzorom pre celé Slovensko. Vďaka nej môžeme otvoriť pracovisko miniinvazívnej personalizovanej chirurgie. Ide o spojenie vedy, výskumu, inovácií a poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientom, čím je maximálne naplnený koncept univerzitnej zdravotnej starostlivosti," povedal rektor UK Marek Števček.

Skúsenosti s robotickými operáciami priblížil prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNM a prodekan JLF UK Kamil Biringer. "Systém umožňuje operovať bez toho, aby operatér stál priamo nad operačnou ranou, čím sa okrem iného eliminuje akékoľvek riziko prenosu infekcie z pacienta na personál. K systému sa dokonca možno pomocou telemedíciny pripojiť aj diaľkovo. Okrem prínosu pre pacienta je obrovským prínosom edukácia zdravotníckeho personálu. Dnes máme v UNM k dispozícii sedem kompletných operačných tímov z rôznych odborností," uviedol.