Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Vo vysokohorskom teréne už niekoľko dní trvá mierna lavínová hrozba

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Snehová pokrývka sa vplyvom minulotýždňového oteplenia a následného ochladenia stabilizovala. Výnimku tvoria niektoré strmé svahy.

Liptovský Hrádok 25. januára (TASR) - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí už niekoľko dní trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom v piatok informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Snehová pokrývka sa vplyvom minulotýždňového oteplenia a následného ochladenia stabilizovala. Výnimku tvoria niektoré strmé svahy. "Na niektorých miestach s nízkou snehovou pokrývkou sa vplyvom dlhodobo nízkych teplôt začínajú vytvárať nestabilné snehové vrstvy. Hlavným lavínovým problémom je tvrdý, vetrom ofúkaný doskový sneh na východných, juhovýchodných a južných svahoch. Uvoľnenie doskových lavín, najmä v spomenutých expozíciách, je možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na veľmi strmých svahoch," upozornil Žiak.

V piatok ráno bolo na horách zamračené a hmlisto. Mierne sa oteplilo, teplota vzduchu na vrcholoch hôr sa pohybovala v rozpätí od mínus deväť do mínus šesť stupňov Celzia. Počas noci pripadlo do troch centimetrov nového prachového snehu, vo východnej časti Nízkych Tatier do desať centimetrov. "Celková výška snehu dosahuje nadpriemerné hodnoty. V stredných polohách je do 180 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 150 až 250 centimetrov. Viac snehu na danú nadmorskú výšku je v severozápadných pohoriach (Malá Fatra, Západné Tatry), najmenej vo východnej časti Nízkych Tatier," uzavrel Žiak.