Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Záchranári pomáhali v Štiavniku mužovi zranenému pri pílení stromov

Ilustračná snímka. Foto: KR PZ v Trnave

Počas medzipristátia ho preložili na palubu a v stabilizovanom stave s poranením dolných končatín ho vrtuľníkom transportovali na urgentný príjem Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.

Štiavnik 4. júla (TASR) – Leteckí záchranári zo Žiliny leteli vo štvrtok na pomoc 71-ročnému mužovi, ktorému pri pílení stromov v ťažko dostupnom lesnom teréne v obci Štiavnik (okres Bytča) zasiahol padajúci strom obe dolné končatiny. TASR o tom informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková.

"Lekára vysadili k zranenému lanovou technikou. Muž bol v starostlivosti miestnych dobrovoľných hasičov, ktorí mu poskytli primárne ošetrenie a pomohli lekárovi pacienta pripraviť na evakuáciu z terénu. Počas medzipristátia ho záchranári preložili na palubu a v stabilizovanom stave s poranením dolných končatín ho vrtuľníkom transportovali na urgentný príjem Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline," dodala Hopjaková.

V Martine pomáhali drevorubačovi, ktorého zranil kmeň stromu


Leteckí záchranári z Banskej Bystrice leteli vo štvrtok na pomoc 42-ročnému drevorubačovi, ktorého pri manipulácii s drevom v lese nad Jasenskou dolinou v okrese Martin zasiahol kmeň stromu. TASR o tom informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková.

Doplnila, že muž utrpel otvorenú zlomeninu dolnej končatiny v oblasti členka. "Posádka vysadila lekárku z vrtuľníka pomocou palubného navijaka. Prítomní horskí záchranári pomohli lekárke pacienta naložiť do evakuačnej siete a oboch z miesta evakuovali. S vážnym úrazom dolnej končatiny muža letecky transportovali do Univerzitnej nemocnice v Martine," dodala Hopjaková.