Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Základné školy v Liptovskom Mikuláši otvorili brány pre 2400 žiakov

Na snímke Námestie Osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Zápis do prvého ročníka absolvovalo ešte v apríli 339 detí.

Liptovský Mikuláš 2. septembra (TASR) - Mestské základné školy v Liptovskom Mikuláši v novom školskom roku 2019/2020 otvárajú brány pre 2400 žiakov. Materské školy bude navštevovať 980 detí. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Zápis do prvého ročníka absolvovalo ešte v apríli 339 detí. „V porovnaní s predošlým rokom je ich o 45 viac, prevahu majú chlapci. Koľké z detí sa aj reálne stanú prvákmi, bude zrejmé až počas septembra, keď bude ukončené posúdenie školskej pripravenosti, rodičia už nebudú môcť požiadať o odklad plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa a mesto bude mať k dispozícii štatistiku z jednotlivých škôl,“ priblížila hovorkyňa.

Základné školy, ktorých zriaďovateľom je mesto, majú aj konkrétne zameranie. Základnú školu s materskou školou Okoličianska a Základnú školu M. Rázusovej-Martákovej môžu navštevovať športovo nadané deti. Niektoré triedy tvoria žiaci, ktorí vynikajú v atletike, vo futbale, iní majú talent na hokej. „Základná škola Miloša Janošku je tu pre deti s nadaním na matematiku a prírodovedné predmety, Základná škola s materskou školou Demänovská ulica má rozšírené vyučovanie angličtiny,“ doplnila Čapčíková.

Mesto má v zriaďovateľskej pôsobnosti štyri základné, deväť materských a dve základné školy s materskou školou.