Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Do súťaže ARTÚR sa môžu prihlásiť autori textov pre deti a mládež

Na snímke Juliána Hamranová počas generálnej skúšky inscenácie Bábkového divadla Žilina s názvom Tuláčik a Klára v Žiline. Archívna snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Cieľom súťaže je poskytnúť priestor pre vznik pôvodných dramatických textov a divadelných hier pre deti a mládež v slovenskom jazyku.

Žilina 26. januára (TASR) - Bábkové divadlo Žilina (BDŽ) a Národné osvetové centrum (NOC) vyhlásili 12. ročník súťaže pôvodných dramatických textov pre deti a mládež ARTÚR 2019. TASR o tom informovala Petra Štorcelová z BDŽ.

Doplnila, že cieľom súťaže je poskytnúť priestor pre vznik pôvodných dramatických textov a divadelných hier pre deti a mládež v slovenskom jazyku. "Usporiadatelia zároveň vyzývajú všetkých profesionálnych, ako aj amatérskych autorov od 18 rokov, aby v sebe objavili chuť tvoriť a zapojili sa," uviedla Štorcelová.

Súťažné texty podľa nej vyhodnotí odborná porota. "Kritériami sú pozoruhodná a vhodne zvolená téma pre deti a mládež, adekvátna veková vhodnosť a rozsah textu, snaha o dramatickú výstavbu a budovanie dramatických situácií, ako aj inovatívny a originálny prístup v tvorbe pre deti a mládež. Uzávierka súťaže je 19. apríla 2019. Výsledky vyhlásia v rámci festivalu Bábková Žilina 2019 (22. - 24. mája 2019)," dodala Štorcelová.

"Novinkou 12. ročníka súťaže je finančná odmena vo výške 1000 eur, ktorou ocenia víťazný text. Aj fakt, že môže byť inscenovaný v BDŽ kedykoľvek počas dvoch nasledujúcich divadelných sezón," uzavrela.