Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

ŽILINA: V mestskom zastupiteľstve je väčšina poslancov nezávislých

Na snímke pri zápise do pamätnej knihy mesta po primátorskom sľube staronový primátor Igor Choma Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Funkcie sa dnes okrem staronového primátora Žiliny Igora Chomu ujalo aj 31 mestských poslancov, z ktorých je až 17 nezávislých.

Žilina 8. decembra (TASR) – Staronový primátor Žiliny Igor Choma sa dnes na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MZ) ujal funkcie na ďalšie štvorročné obdobie. Poslanecký zbor rozhodol, že jeho plat bude 3000 eur.

Funkcie sa dnes ujalo aj 31 mestských poslancov, z ktorých je až 17 nezávislých. „Zvolení boli pomerne známi ľudia, ktorí majú silný mandát od obyvateľov mesta. Máme tu viac ako polovicu poslancov, ktorí nekandidovali za žiadnu stranu, čo je prvýkrát histórii MZ. Bez ohľadu na to si myslím, že ak sú to ľudia normálni, praktickí, pragmatickí, tak sa Žilina bude posúvať dopredu. Bez ohľadu na politickú príslušnosť. Osobne vidím dnešné zastupiteľstvo ako zastupiteľstvo, ktoré bude schopné rozhodovať a konať, že to nebude o politike. Bude to o tom, či to má význam pre mesto alebo nemá. Či je to dobré alebo zlé,“ povedal na margo pôsobenia nového MZ Choma.

V zastupiteľstve sú podľa neho zatiaľ vyprofilované tri poslanecké kluby. „Klub nezávislých poslancov, klub Smer-SD a klub Sieť-NOVA. Štvrtý sa ešte kreuje z nezávislých poslancov a jedného poslanca za Slovenskú národnú stranu. Nie je jasné, či to bude klub alebo nie,“ dodal žilinský primátor.

V novembrových komunálnych voľbách obhájil Igor Choma (Smer-SD) primátorský post so ziskom 10.131 hlasov, druhého Martina Barčíka (SIEŤ, SDKÚ-DS, NOVA, Sloboda a Solidarita, MOST – HÍD, Občianska konzervatívna strana) podporilo 6791 Žilinčanov. Do 31-členného MZ zvolili Žilinčania 17 nezávislých poslancov, 6 poslancov koalície Smer-SD, Strana zelených, 6 poslancov koalície SIEŤ, SDKÚ-DS, NOVA, Sloboda a Solidarita, MOST – HÍD, Občianska konzervatívna strana, jedného poslanca KDH a jedného poslanca SNS.

V Žiline v priestoroch historickej radnice sa stretli novozvolení poslanci a primátor. Poslanecký sľub dalo 31 nových poslancov a staronový primátor Igor Choma.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo