Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Žilinskí poslanci schválili zámer zriadiť požičovne verejných bicyklov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa schválenej dôvodovej správy by malo mesto prispievať na prevádzku systému 50 percent z celkových prevádzkových nákladov na jeden bicykel.

Žilina 18. septembra (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline schválili na dnešnom zasadnutí zámer mesta zriadiť systém požičovní verejných bicyklov. Podľa primátora Žiliny Igora Chomu je ich zriadenie súčasťou dlhodobej stratégia mesta, pričom dokumentov, ktoré podporujú cyklodopravu v meste Žilina, je šesť.

"Požičovne budú na 25 miestach s tromi až piatimi bicyklami. Občania si ich budú môcť za určitých podmienok zobrať a odovzdať na mieste, kam chcú cestovať na bicykli. Táto služba sa stáva štandardnou nielen na Slovensku, ale v celej Európe a nechceme byť na chvoste tohto diania," povedal Choma.

Doplnil, že mesto by chcelo zámer zrealizovať v roku 2018. "Budúci rok je na to priestor, pretože netreba robiť zásadné stavebné úpravy. Spoločnosti, ktorá to bude robiť, bude mesto čiastočne uhrádzať náklady na používanie bicyklov. O to je to pre mesto výhodnejšie, že nemusí platiť plné náklady. Ale za polovicu prevádzkových nákladov budeme vedieť ponúknuť obyvateľom túto službu," dodal žilinský primátor.

Podľa schválenej dôvodovej správy by malo mesto prispievať na prevádzku systému 50 percent z celkových prevádzkových nákladov na jeden bicykel. "Cena za dodanie celého systému vrátane 25 staníc, 100 bicyklov a softvéru predstavuje približne 245.000 eur bez DPH. Požadujeme, aby tieto náklady zastrešil investor v plnej miere. Navrhovaná výška poplatku za využívanie služby je 0,50 eura za 30 minút. Na výber vhodného investora – dodávateľa a prevádzkovateľa systému bude vyhlásené verejné obstarávanie. Odhadovaná výška dotácie mesta na prevádzku systému bude známa po vypracovaní projektovej dokumentácie. Konkrétnu výšku určí súťaž," uvádza sa v dôvodovej správe.