Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Vo žilinskej fakultnej nemocnici pribudol aj nový inkubátor

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Novorodenecké oddelenie má v súčasnosti sedem inkubátorov na jednotke resuscitačnej starostlivosti o novorodencov.

Žilina 18. septembra (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Žilina pribudol na novorodeneckom oddelení ďalší inkubátor pre nedonosených aj pre kriticky chorých novorodencov bez ohľadu na hmotnosť a dva nové laminárne boxy na prácu s cytostatikami na oddelení klinickej a radiačnej onkológie. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.

Nový inkubátor zabezpečí predčasne narodeným deťom optimálnu teplotu a vlhkosť. "Novorodenci, ktorí si nedokážu udržať sami svoju teplotu, sú umiestnení do inkubátora, aby sme zabránili podchladeniu a následne zhoršeniu ich doterajších ťažkostí. Väčšinou ho využívame pre predčasne narodené deti, ktoré sú najviac ohrozené a nedokážu si udržať svoju teplotu," vysvetlila primárka novorodeneckého oddelenia nemocnice Katarína Jackuliaková.

Novorodenecké oddelenie má v súčasnosti sedem inkubátorov na jednotke resuscitačnej starostlivosti o novorodencov. "Na novorodeneckom oddelení sa od začiatku roka do 10. septembra 2017 narodilo 1056 detí, z toho 14 dvojičiek. Do inkubátora umiestnia ročne na jednotke resuscitačnej starostlivosti o novorodencov do 100 bábätiek, pretože nedonosené dieťa, ktorého hmotnosť je menej ako dva kilogramy, musí byť umiestnené v inkubátore. Najnižšiu hmotnosť malo 620-gramové bábätko, z ktorého je dnes už slečna," uviedla Jurčiová.

Oddelenie klinickej a radiačnej onkológie momentálne disponuje tromi laminárnymi boxmi. "Umožňujú nám za aseptických podmienok pripravovať lieky pacientom. Chránia personál pred vdychovaním splodín, ktoré sú uvoľnené. Denne sa na oddelení nariedi 60 chemoterapií," povedala primárka oddelenia Dagmar Sudeková.

Zariadenie zabezpečuje ochranu personálu pri manipulácii s toxickými liekmi a zabraňuje kontaminovaniu materiálu. Je vybavené dvoma ventilátormi s tým, že chráni spracúvaný produkt a aj samotnú osobu. "Box poskytuje pracovníkovi maximálnu ochranu. Chráni ho fyzicky napríklad tak, že liek nevystrekne pracovníkovi do očí a nenadýcha sa látky, ktorá sa riedi, keďže všetko je to odsávané do boxu," doplnila vedúca sestra oddelenia Jana Ďurajková.