Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Zuberecké múzeum žije aj v zime. Znejú ním koledy i vinšovačky

Na snímke Múzeum Oravskej dediny v Zuberci. Foto: TASR/Miroslava Siváková

V rámci Večera v múzeu pokračuje séria podujatí aj po Vianociach, a to každú stredu večer, prípadne v štvrtky a piatky až do polovice marca.

Zuberec 29. decembra (TASR) - Počas letnej i zimnej turistickej sezóny sa v Múzeu oravskej dediny v Zuberci uskutočňuje pre návštevníkov celý rad kultúrnych programov, medzi nimi aj Večer v múzeu, ktorý prebieha už niekoľko rokov. Počas sviatočného obdobia je inak nazývaný aj Vianočný večer v múzeu, pretože celý program sa nesie v duchu kolied, vinšov, betlehemských hier a oravských tradícií. Prvé predstavenie tohtoročných vianočných sviatkov prebehne už v piatok.

Počas programu majú návštevníci vo väčších skupinkách možnosť prejsť sa po múzeu s odborným výkladom doplneným humornými príhodami zo života Oravcov a so sprievodom heligónky. „Ľudia tak môžu uvidieť oravskú dedinu v úplne inom svetle. Cez deň totiž návštevník múzea vidí interiér izieb ťažšie ako večer, kedy je osvetlený. Niektorí si so sebou nesú aj lampáše, ktoré ešte väčšmi zvýraznia okolité prostredie,“ vysvetlil pre TASR riaditeľ Múzea oravskej dediny Richard Janoštín.



Múzeum je rozdelené na päť menších celkov - Dolnooravský rínok, Hornooravskú ulicu, Goralské lazy, Kostol s cintorínom a Mlynisko s vodnými technickými stavbami. „Keď si prejdeme všetkými časťami, návštevníci sa zídu v objekte správy, kde bude pripravené posedenie pri ľudových piesňach, tancoch, vinšoch a zvykoch Oravy,“ ozrejmil Janoštín. Celý program trvá približne dve hodiny, pre dospelých je pripravená medovina, pre deti sladkosti. „Väčšina návštevníkov odchádza z programu nadšená. Svedčí o tom aj vysoká návštevnosť tohto podujatia, za zimnú sezónu sa uskutoční okolo tridsať predstavení,“ priblížil.

Vianočný program sa začína v období medzi sviatkami, v rozmedzí od 29. decembra do začiatku januára. V rámci Večera v múzeu pokračuje séria podujatí aj po Vianociach, a to každú stredu večer, prípadne v štvrtky a piatky až do polovice marca. Múzeum je otvorené celoročne, no najväčšiemu náporu čelia počas letných prázdnin. Tie tvoria až polovicu návštevnosti z celého roka.

Na snímke Múzeum Oravskej dediny v Zuberci
Foto: TASR/Miroslava Siváková


V tomto roku oslávilo múzeum 50 rokov od položenia základného kameňa. „Samozrejme, že bolo sprístupnené neskôr, až po vybudovaní určitej časti, v roku 1975,“ skonštatoval riaditeľ a dodal, že počas osláv si pripomenuli prvotný zámer jeho vzniku - zachovať určitú časť architektúry a bývania na Orave. „Práve preto sa domy preniesli z tých pôvodných dedín na toto miesto. Hovoríme, že takto vznikla najmladšia oravská dedina s najstaršími domami,“ vysvetlil.

Jedno z najdetailnejšie zachovaných múzeí v prírode sa rozkladá na poľane Brestová v podhorí Západných Tatier – Roháčov, preteká cezeň horský potok Studená. Pôvodne boli na tomto mieste urbárske  pasienky obyvateľov Zuberca. Stavby v múzeu sú väčšinou originály, ktoré pôvodne stáli v rôznych lokalitách na Orave.