Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zimné športy

Na MS v behu na lyžiach triumfovali Nóri v mužskej štafete pred Ruskom

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Bronz si v dramatickom finiši vybojovali olympijskí víťazi Švédi.

Lahti 3. marca (TASR) - Nórski bežci na lyžiach v zložení Didrik Tönseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby a Finn Haagen Krogh obhájili na MS v Lahti titul v štafete na 4x10 km. V súboji o zlato zdolali kvarteto Ruska v zostave Andrej Larkov, Alexander Bessmertnych, Alexej Červotkin a Sergej Usťugov o 4,6 sekundy. Bronz si v dramatickom finiši vybojovali olympijskí víťazi Švédi (+2:31,8).

Štafety Nórska a Ruska v piatok na šampionáte jasne predčili konkurenciu a už na prvom úseku sa vykryštalizoval ich separátny boj o prvenstvo. Tonseth a Larkov si vypracovali náskok dvadsiatich sekúnd pred šesticou prednasledovateľov a aj na druhom klasickom úseku manko zvyšných tímov na topfavoritov narastalo. Dyrhaug s Bessmertnychom udávali tempo, v polovici trate na nich tretie Fínsko strácalo pol minúty.

Nóri urobili dôležitý krok k víťazstvu na treťom úseku voľnou technikou, keď na atak zo strany Sundbyho nestačil Červotkin a v druhej polovici na lídra Svetového pohára výrazne stratil. Finišman Krogh tak vybiehal na záverečnú 10-kilometrovú porciu s náskokom 17,7 sekundy na Usťugova. Ten síce najskôr sľubne ukrajoval z deficitu, no v závere už mu chýbali sily dotiahnuť sa na Nórsko. O bronz si to rozdali Fíni, Švédi a Švajčiari a po páde domáceho Mattiho Heikkinena v cieľovej rovinke pre seba mikrosúboj rozhodol Švéd Calle Halfvarsson.

Pre mužov Nórska to je prvá zlatá medaila v behu na lyžiach na prebiehajúcom šampionáte, ich krajanky zasa dominovali vo všetkých doterajších piatich súťažiach v Lahti. Usťugov pridal do zbierky ďalšie striebro a vo fínskom stredisku tak má na konte medailovú bilanciu 2-2-0. Sundby si k dvom strieborným kovom zapísal premiérové zlato.

"Našou hlavnou úlohou na klasike bolo vytvoriť dobrú pozíciu pre Martina Sundbyho na treťom úseku," povedal v cieli Dyrhaug. Sundby vedel, že ako tretí v poradí musí na Rusov získať náskok: "Všetci poznáme silu Usťugova, takže som chcel pred poslednou odovzdávkou mať na nich pár sekúnd k dobru. Celkom sa to podarilo, ale aj tak som bol pri čakaní v cieli strašne nervózny. Finn to ale zvládol v poslednom úseku na jednotku."

MS v severskom lyžovaní v Lahti - beh na lyžiach

muži - štafeta na 4x10 km: 1. Nórsko (Didrik Tönseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby, Finn Haagen Krogh) 1:37:20,1 h, 2. Rusko (Andrej Larkov, Alexander Bessmertnych, Alexej Červotkin, Sergej Usťugov) +4,6, 3. Švédsko (Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson) +2:31,8, 4. Švajčiarsko +2:32,0, 5. Fínsko +2:42,4, 6. Nemecko +2:42,8, 7. Francúzsko +3:52,0, 8. Taliansko +5:29,8, 9. Kazachstan +5:30,6, 10. USA +5:31,3