Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zimné športy

Weiratherová tesne uchmatla super-G glóbus Štuhecovej

Tina Weiratherová. Foto: TASR/AP

Keďže dve v súčasnosti najlepšie pretekárky super-G už ohrozila iba Talianka Brignoneová na treťom mieste, 27-ročná Weiratherová slávila svoj štvrtý triumf kariéry pretekov SP.

Aspen 15. marca (TASR) - Sezónnou víťazkou superobrovského slalomu Svetového pohára sa vo štvrtok stala lichtenštajnská zjazdárka Tina Weiratherová. Vo finálových pretekoch v americkom Aspene uchmatla malý glóbus Slovinke Ilke Štuhecovej a nedopriala jej tri celozimné trofeje.

Pred súťažou mala Štuhecová vo vrecku tituly za zjazd i kombináciu a náskok 15 bodov v super-G. Bolo zrejmé, že ak bude predpokladaná výslednica mikrosúboja s Weiratherovou pódiového charakteru, glóbus vyhrá rýchlejšia z nich a jej jedno, o koľko priečok i stotín. napokon to bolo to dramatické a tesné rozhodnutie. Lichtenštajnka vyštartovala s číslom 5 a predviedla nádejnú jazdu, ktorou sa suverénne dostala do vedenie. So sedmičkou išla Štuhecová, na prvom medzičase si vykĺzala mierny náskok a v technickej pasáži zaostával len o 9 stotín. V závere však nezvolila optimálny nájazd do oblúkov a tak s rivalkou prehrala preteky o 35 stotín a sezónnu trofej o 5 bodov.

Keďže dve v súčasnosti najlepšie pretekárky super-G už ohrozila iba Talianka Federica Brignoneová na treťom mieste (stotinu za Štuhecovou), 27-ročná Weiratherová slávila svoj štvrtý triumf kariéry pretekov SP. Čo je však podstatné pre nedávnu striebornú medailistku z MS, získala svoju prvú "hmatateľnú" víťaznú trofej. "Neviem... nechcem sa tu rozplakať. Mám trofej z radu tých, aké získavali moji rodičia a hoci nelyžujem kvôli nim, je to super pocit, že som to tiež dokázala. Niečo veľké v mojej kariére chýbalo a dnes to prišlo. Vyšla som na svah s tým, že to skúsim, necítila so žiadne zábrany a jazda mi naozaj vyšla," konštatovala v cieli víťazná Weiratherová, dcéra bývalých zjazdárskych šampiónov Hanni Wenzelovej a Hartiho Weirathera.

V celkovom poradí SP sa ešte stále nemôže zoficiálniť veľký glóbus Mikaely Shiffrinovej. Je to však už "tutovka", lebo pred Štuhecovou má náskok 198 bodov a tak by jej súperka musela dvakrát vyhrať vo svojich slabších disciplínach a naopak, žiariaca americká lyžiarska hviezda by nesmela cez víkend bodovať ani raz. V slalome, v ktorom už štyri sezóny suverénne kraľuje a v obrovskom slalome, kde v na úplný záver zimy zabojuje o druhý malý glóbus prestížneho seriálu a svoj celkovo piaty.

Keďže dve v súčasnosti najlepšie pretekárky super-G už ohrozila iba Talianka Federica Brignoneová na treťom mieste (stotinu za Štuhecovou), 27-ročná Weiratherová slávila svoj štvrtý triumf kariéry pretekov SP. Čo je však podstatné pre nedávnu striebornú medailistku z MS, získala svoju prvú "hmatateľnú" víťaznú trofej. Naopak nepríjemným pádom zakončila sezónu Američanka Lindsey Vonnová. V jej podaní išlo o zimu plnú zranení a nezdarov, ale vo všeobecnom ponímaní zjazdárskeho športu je obdivuhodné, že slávna pretekárka dokázala získať na MS bronzovú medailu v zjazde a v ňom dobyla aj triumf v jedných pretekoch SP.

Výsledky finálového super-G v Aspene:

1. Tina Weiratherová (Licht.) 1:11,66 min., 2. Ilka Štuhecová (Slovin.) +0,35 s, 3. Federica Brignoneová (Tal.) +0,36, 4. Nicole Schmidhoferová (Rak.) +0,74, 5. Elisabeth Görglová (Tal.) +1,34, 6. Ricarda Haaserová (Rak.) +1,38, 7. Christine Scheyerová (Rak.) +1,46, 8. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +1,65, 9. Tessa Worleyová (Fr.) +1,70, 10. Elena Curtoniová (Tal.) +1,83.

Konečné poradie v super-G SP (7 pretekov):

1. Weiratherová 435 b., 2. Štuhecová 430, 3. Lara Gutová (Švaj.) 300, 4. Curtoniová 271, 5. Stephanie Venierová (Rak.) 255, 6. Sofia Goggiová (Tal.) 240

Celkové poradie SP (35 z 37):

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1523, 2. Štuhecová 1325, 3. Goggiová 1117, 4. Gutová 1023, 5. Weiratherová 831, 6. Worleyová 825, ... 10. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ 515, 12. Petra VLHOVÁ 453, 114. Barbara Kantorová (všetky SR) 7.