Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zimné športy

Yule vyhral slalom, Hirscher nebodoval

Na archívnej snímke (vpravo) Daniel Yule. Foto: FOTO TASR - Dušan Hein

V 2. kole ukončila šance viacerých pretekárov aj z najlepšej desiatky už úvodná pasáž. Yule si dal pozor a zo štvrtého miesta sa vyšvihol na najvyšší stupienok.

Madonna di Campiglio 22. decembra (TASR) - Švajčiarsky lyžiar Daniel Yule prekvapujúco zvíťazil v sobotnom slalome Svetového pohára v talianskej Madonne di Campiglio. Vyťažil z chýb lídra po 1. kole Marcela Hirschera z Rakúska, ako aj priebežne druhého v poradí Nóra Henrika Kristoffersena. Na druhej a tretej priečke skončili Rakúšania Marco Schwarz (+0,34 s) a Michael Matt (+0,50).

Slovák Adam Žampa nepostúpil do 2. kola, Matej Falat nedokončil 1. kolo. V ňom Kristoffersen napriek chybičke v strednej pasáži predviedol výbornú jazdu. Vzápätí sa na trať vydal Hirscher a na všetkých medzičasoch išiel s veľmi tesným mankom na Nóra, ale v závere zrýchlil a v cieli mal k dobru 14 stotín sekundy. Žampa sa pôvodne zaradil na 27. pozíciu, keď si pripísal rovnaký čas ako Nemec Fritz Dopfer, už po dojazde polovice z 80 štartujúcich však bolo jasné, že sa nezmestí medzi postupovú 30-ku.

V 2. kole ukončila šance viacerých pretekárov aj z najlepšej desiatky už úvodná pasáž. Yule si dal pozor a zo štvrtého miesta sa vyšvihol na najvyšší stupienok. Predstihol Schwarza a najväčší favoriti Hirscher s Kristoffersenom mu premiérový individuálny triumf v seriáli "darovali" svojimi zaváhaniami. Nór chytil "špicar" už v druhej bránke a nedokončil, Rakúšan ho napodobnil v piatej, klasifikovali ho na 26. priečke. Pre príliš veľký odstup však nebodoval. "Neočakával som, že by sa im to mohlo prihodiť. Nerozmýšľam o tom, som šťastný z víťazstva a vychutnávam si moment. Už keď som prišiel do cieľa a videl som zelené čísla, bol som spokojný. Potom sa už predo mňa nikto nedostal, bol to krásny okamih," povedal 25-ročný Yule.

Hirscher nenadviazal na úspechy z prvých dvoch klasických slalomov tejto sezóny a nezvýraznil svoj rekord v počte víťazstiev v kalendárnom roku. Naďalej ich má na konte štrnásť, v sobotu sa mu v tomto ohľade vyrovnala Američanka Mikaela Shiffrinová. "Išiel som príliš natesno, nemalo by sa mi to stávať. Pozitívne je, že Kristoffersenovi sa to stalo tiež a dvaja Rakúšania sú na pódiu," uviedol Rakúšan na webe ORF.



Výsledky slalomu SP v Madonne di Campiglio:

1. Daniel Yule (Švaj.) 1:38,34 min., 2. Marco Schwarz +0,34 s, 3. Michael Matt (obaja Rak.) +0,50, 4. David Ryding (V. Brit.) +0,65, 5. Giuliano Razzoli +1,08, 6. Manfred Mölgg (obaja Tal.) +1,09, 7. Istok Rodeš (Chor.) +1,10, 8. Felix Neureuther (Nem.) +1,26, 9. Alexis Pinturault a Victor Muffat-Jeandet (obaja Fr.) obaja +1,30, ... Adam ŽAMPA nepostúpil do 2. kola, Matej FALAT (obaja SR) nedokončil 1. kolo

Celkové poradie SP (po 13 súťažiach): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 620 bodov, 2. Henrik Kristoffersen (Nór.) 352, 3. Max Franz (Rak.) 341, 4. Aksel Lund Svindal 333 (Nór.), 5. Loic Meillard (Švaj.) 309, 6. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) 303, ... 81. Adam ŽAMPA (SR) 23

Poradie slalomu (3): 1. Hirscher 200, 2. Yule 185, 3. Matt 141, 4. Kristoffersen 140, 5. Schwarz 135, 6. Meillard 110