Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Vlhová pevne na snehu s obzormi top športovca histórie SR

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas 1. kola finálového slalomu Svetového pohára v zimnom stredisku Soldeu v Andorre v sobotu 16. marca 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Na Vlhovú však čakajú obrovské lákadlá najlepšieho vekového intervalu špičkového športovca a doň sa zmestia dve zimné olympiády a štyri MS.

Soldeu 18. marca (TASR) - Petra Vlhová priniesla do slovenského športu v tejto sezóne niečo nevídané a neslýchané. Vo veku 23 rokov sa vypracovala na superstar alpského lyžovania, mimoriadne populárneho olympijského odvetvia so širokým globálnym zázemím rekreačného športovania. Lyžuje sa proste veľa a všade. V Ázii, v Amerike, na Ohňovej zemi, u "protinožcov". V Rusku, v Španielsku, na Balkáne, na Slovensku, ba i v juhoafrickom Lesothe. Vrcholové súťažné lyžovanie najviac prekvitá v civilizovanom svete, v ekonomicky silných krajinách Álp, Škandinávie, v USA, Kanade.

V tejto ohromnej konkurencii sa z času na čas zrodí hviezda z "malej" lyžiarskej krajiny, lebo v komplexnom ponímaní sú Rakúsko i Švajčiarsko veľké, sú to zjazdárske veľmoci. Určite najväčšie meno z malého lyžiarskeho priestoru je zapísané na záhrebskej matrike, Janica Kosteličová bude vždy patriť medzi historické postavy všeobecne vo svete zimných športov. Stredoeurópsky priestor, samozrejme v menšom rozsahu zaplnili v tomto storočí Češka Šárka Strachová (predtým Záhrobská) a Slovenka Veronika Velez-Zuzulová.

A možno Veronikine úspechy urobili protišokový mostík pre slovenského fanúšika, Petrino ťaženie tak nemá rámce verejného šialenstva. Napriek tomu, že Vlhová získala pre svoju krajinu, v ktorej jej materské Nízke Tatry dostoja svojho adjektíva oproti svetovým veľhorám, titul majsterky sveta v technicky najuznávanejšej zjazdárskej disciplíne. Plus ďalšie dve medaily a triumfálnu výslednicu v celosezónnom Svetovom pohári.

Čo bude ďalej, to vyvoláva otázky a nádeje. Veronikin otec a tréner Timotej Zuzula pred dvoma rokmi na margo Vlhovej 4. miesta v slalome na MS vyhlásil, že "Petra získa ešte veľa medailí". Tri prišli hneď na ďalšom šampionáte, k tomu úžasná séria 19 pretekov SP v TOP10, päť víťazných. Kam to až môže zájsť, spýtal sa redaktor TASR Petry Vlhovej v dejisku finále SP v andorrskom Soldeu. Po slalomovom treťom mieste, teda po 25. vystúpení na pódium v mladom súťažnom veku. "Mám stále 23 rokov, tak hádam to bude pokračovať," odvetila pokorne ale s odhodlaním. Na druhý deň po obrovskom slalome to už bolo číslo 26... Keďže Petra v sezóne dobyla piedestál 14-krát, za normálnych okolností vyrovná Zuzulovej historickú 30-ku ešte v tomto kalendárnom roku.

"Veľmi dobre sme realizovali všetky ciele, ktoré sme si stanovili. Jedno z veľkých pozitív je, že Petra udržala koncentráciu počas celej zimy a dokázala podávať neustále špičkové výkony. Napriek tomu sa nemôžeme uspokojiť, lebo stále je čo vylepšovať a to aj v hlave. Dá sa povedať, že jej kondícia ani technika stále nie sú dostatočne dobré," tvrdí Vlhovej maximalistický tréner Livio Magoni.

Charizmatický Talian posunul svoju zverenku práve v obrovskom slalome, v ktorom v druhej časti zimy očarila lyžiarsky svet. Hoci širokým mediálnym priestorom sa šuchla aj informácia, že predtým takto popracoval na "obrákovej" technike Tiny Mazeovej, bolo to trochu skreslené. Úspešnú Slovinku prevzal v čase, keď už mala na konte 9 víťazstiev v pretekoch SP, z toho 8 v obrovskom slalome. V tejto disciplíne získala dovtedy aj jedinú medailu (striebornú) na MS. Magoni z nej spravil ešte univerzálnejšiu pretekárku a solídne úspechy pretavil na famózne. Pod jeho vedením prišli zlaté medaily na ZOH, MS i malé glóbusy vo všetkých disciplínach okrem slalomu, v ktorom však Mazeová paradoxne urobila najväčší progres, stala sa z nej medzi husto napichanými žŕdkami pódiová pretekárka a aj viacnásobná víťazka.

Livio Magoni nabral aj s Vlhovou kurz univerzálnejších triumfov. Obrovský slalom je osvedčená cesta k méte a je jedno, v akej výkonnostnej fáze. U Mazeovej prišli veľké triumfy už v zrelom súťažnom veku a ako 29-ročná dosiahla absolútny vrchol – v roku 2013 získala na MS tri medaily, zlatú v super-G, tri malé glóbusy v SP a ten veľký s rekordným náskokom. Magoniho podpis figuruje na obludnej výslednici 2414 bodov, na celozimnom účte, ktorého suma sa teší aj z úctivých pohľadov Mikaely Shiffrinovej. Fenomenálna Američanka dosiahla v tejto zime ešte viac výrazných úspechov ako Mazeová, ale na Slovinku jej v seriáli chýbalo 210 bodov. O veľkú časť z nich ju pripravila Vlhová.

Paralela Tina-Petra je zjavná. Mazeová je po Kosteličovej v novej ére druhá najväčšia postava z „malej zjazdárskej krajiny“ a Vlhová má nárok priblížiť sa k týmto veličinám. Tie obzory sú jasné, treba na to pevné zdravie a vôľu ísť ďalej, lebo zázemie tu už je a umne rozvíjaný talent bez debaty. V takom prípade sa tu rysuje línia najúspešnejšieho športovca slovenskej histórie. Aj keď odvetvia sa porovnávajú ťažko, Kuzminovej biatlon má iné zákonitosti, tobôž Saganova cyklistika.

Na Vlhovú však čakajú obrovské lákadlá najlepšieho vekového intervalu špičkového športovca a doň sa zmestia dve zimné olympiády a štyri MS, pričom tieto vrcholné podujatia treba pri jej rastúcich ambíciách násobiť minimálne a viac ako tromi. Dve rýchlostné disciplíny má síce ešte vzdialené prenikavým úspechom, no už všeličo naznačila. Ak by sa len zľahka urobilo porovnanie s cyklistikou, tak Petra Vlhová má síce vďaka špecifikám svojho športu k dispozícii na MS viac šancí na titul, ale vždy v plnej konkurencii súperiek a len raz za dva roky. Vo Svetovom pohári víťazí nielen v jeho etapách, ale ako 23-ročná je aj s prehľadom druhá najlepšia pretekárka "Tour de World Cup".

Petra Vlhová má to najpodstatnejšie vo svojej hlave a nohách. Otec Igor Vlha ju plánuje naďalej všemožne podporovať z pozície manažéra tímu Ski Vlha a pre TASR tvrdí: "Treba držať nejaké veci po pokrievkou. A pokračovať v tvrdej práci, v pokore, s tým sa dá všetko zvládnuť, médiá, aj fanúšikovia. Ona si to uvedomuje. Treba byť tak akurát pri zemi."

Igor Vlha cíti, že jeho dcéra dozrieva a verí, že zvládne "údel slávnych". Sám, hoci v tieni úspešnej dcéry, má s tým problém: "Veľmi ťažké je vyrovnať sa s popularitou. Každý si chce s Vami podať ruku, odfotiť sa. Rád sa odfotím s každým, to je v poriadku, len to uberá energiu, No ja si myslím, že to nejako zvládneme. Teraz to trochu poľaví."

Všetci v tíme, či rodinní príslušníci alebo expertná talianska "squadra", si uvedomujú, že zasahujú do života mnohých krajanov. V súlade s tým, že aj Slovensko patrí ku krajinám s vysokou percentuálnou základňou masového lyžovania. Otec Vlha sa tejto eufórii vôbec nebráni: "Táto sezóna bola fantastická rozprávka, pre celé Slovensko. To, čo Peťa predviedla s celým tímom Ski Vlha, to je niečo neskutočne krásne. Je to strašne rýchle, človek si ani neuvedomuje tie presuny a zmeny pretekov. Ale keď sa usadíme v tom Mikuláši a bude už viac času, tak potom si to vlastne uvedomíme, čo sa dialo a čo sa stalo. Čo sme spravili pre Slovensko a pre slovenských fanúšikov, ktorí sú naozaj asi najlepší na svete."


Vyslaný redaktor TASR P. Horváth