Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

VIDEO: Slováci pôjdu aj na ZOH 2018 s čičmianskymi vzormi

Prezentácia oficiálneho oblečenia slovenskej výpravy na ZOH 2018 v Pjongčangu v pondelok 20. novembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenský olympijský výbor (SOV) ukázal oficiálnu kolekciu v pondelok, keď do otvorenia ZOH v Pjongčangu zostávalo 81 dní.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Očakávaná vyše päťdesiatka slovenských reprezentantov sa na zimných olympijských hrách v Pjongčangu predstaví v doplnkoch s čičmianskymi vzormi. Tento motív sa na oblečení slovenskej výpravy objavil už po štvrtý raz, premiéru mal na OH 2012 v Londýne.

Rukavice, svetre, šály či čiapky ponesú symboly čičmianskych ornamentov, ktoré pochádzajú z výzdoby zrubových domov v obci Čičmany a sú významná dekoratívna tradícia Slovenska. Športovci spod Tatier ju po Londýne prezentovali aj v Soči 2014 a Riu de Janeiro 2016. Slovenský olympijský výbor (SOV) ukázal oficiálnu kolekciu v pondelok, keď do otvorenia ZOH v Pjongčangu zostávalo 81 dní.



Na akcii spojenej s prehliadkou oblečenia sa zúčastnili veľvyslanec Kórejskej republiky na Slovensku Taero Lee, prezident SOV Anton Siekel, generálny sekretár Jozef Liba i športový riaditeľ Roman Buček, ktorý povedie výpravu. Jej ambasádormi budú bronzový medailista zo ZOH 2010 v biatlone Pavol Hurajt a brankárka tímu hokejistiek SR vo Vancouvri Zuzana Tomčíková. "Myslím si, že táto kolekcia vyšla výborne a chlapci aj dievčatá budú na zimných olympijských hrách vyzerať veľmi pekne. Mám zopár kúskov, na ktoré sa veľmi teším, že si ich budem môcť obliecť. Čiapka a rukavice s čičmianskym vzorom sú veľmi pekné a kultúrne, je to taká tradícia. Páči sa mi, ako je zakomponovaná červená, budeme v nej trošku svietiť," uviedla Tomčíková.

Spoločne s Hurajtom sa na úlohe ambasádarov dohodli v lete na pôde SOV, od ktorého dostali ponuku. "Myslím si, že sa budeme dopĺňať. Kde nás športovci budú potrebovať, sme tam pre nich, aby sme ich podporili a odkázali aj ľuďom na Slovensku, nech podporujú športovcov aj slovenský šport celkovo počas zimných olympijských hier," dodala Tomčíková.



"Zuzka bude mať viac-menej na starosti halové športy a ja horskú dedinu s alpskými disciplínami, behom na lyžiach, biatlonom a podobne," povedal Hurajt. Práve v jeho bývalom odvetví bude mať Slovensko početné, desaťčlenné zastúpenie: "Je to dosť pretekárov. Dúfam, že sa niekomu z tých desiatich podarí úspech a preniknú na medailové pozície." Hurajt ešte nevedel definovať, či bude funkcia ambasádorov spočívať iba v pomoci športovcom, alebo aj v reprezentatívnej činnosti napríklad v rámci Slovenského domu, ktorý vznikne v prímorskom stredisku Gangneung. "Takéto detaily neviem, ale ak príde aj takáto možnosť, budem sa snažiť moje skúsenosti zúročiť aj tam. Som skúsený, aj keď už bývalý športovec. Skúsenosti z troch zimných olympijských hier mi zostali, budem sa snažiť odovzdať ich, motivovať a poradiť športovcom v dejisku, aby boli výsledky čo najlepšie a aby sme doviezli nejakú medailu," uzavrel Hurajt.