< sekcia SEKCIA: Zdravie

Orientovať sa deťom v zdravej výžive pomôže potravinová pyramída

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Prvá potravinová pyramída vznikla v roku 1974 vo Švédsku ako jednoduchá a praktická stravovacia príručka pre verejnosť. Dnes existuje vo svete niekoľko desiatok variácii, základ je však rovnaký.

Bratislava 7. júna (TASR) - Viac ako polovica školákov si dáva každý deň sladkosti a tretina ich zapíja presladenými malinovkami.

Ako poukazujú odborníci, pre pedagógov a vedúcich školských jedální je v ére školských bufetov a silnej reklamy čoraz ťažšie dokázať školákom, že nie všetko chutné je pre nich dobré. Preto vznikol plagát potravinovej pyramídy, podľa ktorého sa deti naučia rozoznávať význam potravín. Do školských jedální pôjde v prvej fáze 1000 plagátov.

Prvá potravinová pyramída vznikla v roku 1974 vo Švédsku ako jednoduchá a praktická stravovacia príručka pre verejnosť. Dnes existuje vo svete niekoľko desiatok variácii, základ je však rovnaký. V spodnej časti pyramídy sa nachádzajú potraviny, ktoré by mali v jedálnom lístku prevládať: celozrnné obilniny, ryža, rastlinné tuky a zemiaky. O poschodie vyššie je ovocie a zelenina, nasledujú mliečne a mäsové výrobky. Na vrchole pyramídy sa nachádza biele pečivo, sladkosti a slané maškrty.

V súlade s najnovšími odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú v pyramíde začlenené zásady pitného režimu a pohybových aktivít. "Je nereálne chcieť od detí, aby sa úplne vzdali sladkostí a čipsov. Ak však budú mať obrázok pyramídy denne na očiach, pomôže im zafixovať si, čo je správne a čo nie," uviedla riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku Darina Sedláková.

"Z našich skúseností vieme, že deti často jedia v jedálňach zdravšie ako doma," poukázala Silvia Tokárová z Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR. V súčasnosti je na Slovensku v prevádzke vyše 4200 školských jedální a obeduje v nich 60 percent detí. "Usilujeme sa vyberať jedlá, ktoré našim deťom chutia a zároveň sú zdravé. Oceňujem, že jedlá môžeme ochucovať napríklad aj sezónnymi bylinkami z regiónov," uviedla na margo svojich skúseností vedúca školskej jedálne Základnej školy na Hlbokej ceste v Bratislave Oľga Dobiášová. V školských jedálňach dostanú deti tretinu svojho denného príjmu energie.

Vzdelávanie v oblasti výživy a zdravého pohybu žiakov je zámerom ministerstva na roky 2012 - 2015. Kým v prvej etape sa bude klásť význam na vzdelávanie v oblasti výživy, ďalšia etapa sa zameria na spojenie pestrej stravy a pohybu. Podobný projekt predstavila aj manželka amerického prezidenta Michelle Obamová, ktorá sa výrazne angažuje za zlepšenie kvality stravy na školách a zvýšenie pohybovej aktivity školákov. Slovenský projekt je výsledkom spolupráce Kancelárie WHO na Slovensku a ministerstva školstva, podporila ho spoločnosť Unilever Slovensko.